Slik lærer du å fly seilfly

P1010313I EFK/S er stor del av vår aktivitet knyttet til opplæring av nye seilflygere. Vi holder kurs og driver aktivt med opplæring på vinsj og flyslep. Vi har elever i alle aldre.

Alle elever får individuell oppfølging av våre instruktører.

Vi er en veldig hyggelig gjeng som liker å omgås med hverandre. Vi tilbringer vår verdifulle fritid sammen og det sosiale er viktig for oss. Slik er det i alle seilflyklubber. Du kan kontakte oss året rundt. I vinterhalvåret driver vi med teori og har vedlikehold på våre seilfly. Du er hjertelig velkommen som elev til å være med på disse aktivitetene.

P1010207

P1020238

P1010461

P1030715

Hva kreves det?

For å starte opplæring på seilfly må du ha fylt 15 år. For å få sertifikatet må du ha fylt 17 år.

Alminnelig god helse

Før du får lov til å fly helt alene, må du gjennom en legesjekk. Det stilles krav til alminnelig god helse og at man ikke har alvorlige sykdommer som elpepsi, hjerteproblemer eller andre tilstander som kan forårsake akutt nød.

Også for funksjonshemmede

Vi har spesialtilpassede seilfly og klubbhus med alle fasilitetene tilpasset funksjonshemmende. Seilflyene kan opereres kun med hendene og vi har veldig gode erfaringer med å fly med folk som er avhengige av rullestol. Ta kontakt for mer informasjon.

Interesse og litt tid

Du må sette av en del av fritiden din til flyvning. I tillegg til å fly med instruktør foregår mye av undervisningen på bakken mellom flyvningen. Du må regne med å delta i de daglige rutinene på flyplassen, som klargjøring av fly før flyvning, vask etter flyvning, vedlikehold og papirarbeid. Alt dette er med på å forme deg til å bli selvstendig fartøysjef. Som innheaver av seilflysertifikat og fartøysjef skal du være i stand til å ta vare på deg selv og andre rundt deg. Du skal være i stand til å organisere flyvning helt på egenhånd. Det betyr ikke at du må gjøre alt helt alene, men noen må ta ansvar og sørge for at fly og annet materiell på bakken blir behandlet på riktig måte. Denne erfaringen kan man ikke lese seg til i bøkene og dette må øves inn etterhvert som du får mer og mer ansvar.

Hvor lang tid tar det?

Det avhenger veldig fra person til person. Vi har medlemmer i klubben som har tatt sertifikatet på 1 år. Det er raskt og krever stor innsats av eleven. Det er mer vanlig at en elev bruker 2 år på sertifikatet.

Må jeg vente i 2 år før jeg kan fly seilfly helt alene?

Nei, det kan faktisk gå veldig raskt til du flyr et seilfly helt alene. Hvis du er med på våre intensivuker i løpet av sommeren, så kan du fly seilfly helt alene etter kun ca. 1 uke. Resten av tiden (la oss si 2 år) flyr du under oppsyn av en instruktør. Det betyr at før hver tur får du en oppgave du skal trene på må dessuten få underskrift av en instruktør. Du kan ikke fly langt unna plassen og må holde deg i en trygg skliavstand så du til enhver tid er sikker på å kunne skli tilbake til flyplassen.

Hvor mye koster det?

Det varierer fra person til person, men i løpet av 2 år bør du sette av ca. 20-30.000 kr. Det er ikke gratis, men med tanke på hvor mye moro og tid i lufta du får for disse pengene så oppleves ikke det så veldig dyrt.

P1020376

Slik foregår det

  • Du må melde deg i en seilflyklubb og få elevbevis.
  • Du flyr dine første turer med en instruktør som flyr seilflyet fra baksete.
  • Du må gjennom en legesjekk og ha bestått teoridelen «Lover og regler» før du kan fly solo.
  • Før du får sertifikatet må du ha bestått alle 5 fag i teoriundervisningen.
  • Den praktiske undervisningen baserer seg på byggeklossprinsippet hvor instruktøren gir deg stadig mer og mer kontroll over flyet. Det er utfordrende men samtidig gir det en herlig følelse av å meste ting når man begynner å få det til.
  • Når du begynner å bli klar for å få sertifikatet, flyr du en testtur med en annen instruktør som gir deg feedback til hvordan han oppfatter deg.
  • Når du er klar flyr du opp med en instruktør som ikke kjenner deg og som gjerne kommer fra en annen klubb. Det er denne instruktøren som avgjør om du bestod oppflyvningen eller ikke

P1020837copy

    På bildet ser du skolesjefen vår sammen med en av våre elever som akkurat har flydd sin første solo tur. Det vil si hans første tur i seilfly helt på egenhånd, uten instruktør om bord i seilflyet. Eleven ble tradisjonelt døpt etter vellyket landing og kan feire turen sin med en flaske Solo.

Meld din interesse her

Ønsker du å vite når neste seilflykurs starter? Fyll ut skjemaet under så tar vi kontakt.

Please wait...